Η βιολογική γεωργία δεσμεύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος

διοξείδιο του άνθρακα

Η βιολογική γεωργία συμβάλλει στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και έτσι συμβάλλει στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων για το κλίμα. Υπό την ηγεσία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιολογικής Γεωργίας των ΗΠΑ, η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε για πρώτη φορά σχετικά δεδομένα από 74 μελέτες σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μελέτες κατά τις οποίες μετρήθηκε η ποσότητα οργανικού άνθρακα σε έδαφος βιολογικών και συμβατικών συστημάτων καλλιέργειας. Η ανάλυση αυτών έδειξε ότι το επίπεδο των αποθεμάτων άνθρακα στα εδάφη βιολογικής διαχείρισης είναι, κατά μέσο όρο, 3,5 τόνοι ανά εκτάριο υψηλότερο από τις συμβατικές καλλιέργειες.

Βασισμένοι στις 20 εκ των μελετών, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα εδάφη βιολογικής καλλιέργειας μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 450 κιλά περισσότερο ατμοσφαιρικό άνθρακα ανά εκτάριο και ανά έτος. Σημαντικά υψηλότερα αποθέματα άνθρακα φαίνεται ότι υπάρχουν σε αγροκτήματα που δεν εισάγουν λιπάσματα. Αυτό δείχνει ότι η αύξηση της περιεκτικότητας σε χούμο και η αποθήκευση άνθρακα σε ένα κλειστό κύκλο θρεπτικών συστατικών –στόχος της βιολογικής γεωργίας- είναι κάτι εφικτό. Αυτός ο κλειστός κύκλος, μπορεί να είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό της βιολογικής γεωργίας, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στη συμβατική, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.

Σχολιάστε το άρθρο