Δεν είναι καλή αυτή η ψαριά!

Κλέβοντας φτωχούς

Εξαιρετικό το νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Κλέβοντας απ’ τους φτωχούς», που γυρίστηκε στη Σενεγάλη, όπου η πειρατική αλιεία που διεξάγουν τεράστια σκάφη ανεπτυγμένων κρατών αποστερεί από τους κατοίκους τον βασικό πόρο διαβίωσής τους. «Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, από πού έρχονται τα ψάρια που τρώτε; Θα ήταν ένας τρόπος να ελέγξετε μια τεράστια πειρατική βιομηχανία που εγκληματεί στο πιάτο σας! Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψάρι στην παγκόσμια αγορά, έχει οδηγήσει ευρωπαϊκούς και ασιατικούς αλιευτικούς στόλους, στις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Εκατοντάδες βιομηχανικά σκάφη-πειρατές ψαρεύουν παράνομα στα χωρικά ύδατα των κρατών της περιοχής, ρημάζοντας τον ωκεανό από κάθε μορφή ζωής και καταδικάζοντας εκατομμύρια Αφρικανούς στη φτώχεια και την πείνα», αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην ΕΤ2.

Οι φτωχοί Αφρικανοί ψαράδες βλέπουν το θαλάσσιο οικοσύστημα των χωρών τους να καταστρέφεται δίχως να μπορούν να κάνουν τίποτα. Ο έλεγχος που γίνεται από ορισμένα κράτη της Αφρικής είναι άκαρπος, αφού γίνεται με πενιχρά μέσα. Μάλιστα, η επίτροπος αλιείας της Ε.Ε, Μαρία Δαμανάκη παραδέχεται ότι πριν από το 2010 το 16% των εισαγωγών της καθ’ όλα νόμιμης ΕΕ προερχόταν από παράνομη αλιεία. Μόνο στη δυτική Αφρική, κλέβονται ψάρια αξίας 1 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Οι φτωχοί ψαράδες της περιοχής με τις μικρές τους βάρκες αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα παράνομα αλιευτικά σκάφη με αποτέλεσμα να χάνουν το μοναδικό πόρο που έχουν για να ζήσουν. Οι ακτιβιστές και οι αφυπνισμένοι μιλούν για μια νέα αποικιοκρατία, μια στρατιωτική κατοχή των ωκεανών. Το πιστοποιητικό νόμιμης αλιείας δεν μπορεί να ισχύσει, αφού αυτοί οι πειρατές έχουν δίκτυα παράκαμψης που τους διευκολύνουν να πωλούν στην ευρωπαϊκή, την αμερικανική και την ασιατική αγορά τα παράνομα προϊόντα τους. Οι πειρατές, οι κλέφτες των ψαριών και οι εταιρείες που τα διακινούν και τα εμπορεύονται βρίσκουν τελικά το δρόμο για να διοχετεύσουν το παράνομο εμπόρευμά τους σαρώνοντας τις αγορές. Το ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ μπορείτε να δείτε και στο ίντερνετ.

Σχολιάστε το άρθρο