Αυτό το καλαμπόκι δεν ήταν τελικά ανθεκτικό

corn gmo

corn gmoΤο αδιέξοδο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων έχει πολλές φορές επισημανθεί και από πολλές πλευρές. Τώρα, ποικιλία γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου χάνει την αποτελεσματικότητά της κατά των εντόμων, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της μαγικής αντιμετώπισης των ασθενειών των φυτών που υπόσχονται οι μεταλλαγμένοι σπόροι. Πρόκειται για ποικιλία αραβοσίτου της Monsanto που περιέχει γονίδιο βακτηριακής τοξίνης που απωθεί τα έντομα. Ομάδα ακαδημαϊκών έστειλε επιστολή στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, καθώς το σκαθάρι χρυσομήλη φαίνεται πως παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη συγκεκριμένη τοξίνη.

Ο γίγαντας της αγροχημικής βιομηχανίας, που σχεδόν μονοπωλεί τους μεταλλαγμένους σπόρους παγκοσμίως, η Monsanto μιλά για ένα μικρό πρόβλημα και ουσιαστικά διαψεύδει χωρίς επιχειρήματα τους επιστήμονες. Ως προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του προβλήματος, η εταιρεία συνιστά την αμειψισπορά (εναλλασσόμενη καλλιέργεια) αραβόσιτου και γενετικά τροποποιημένης σόγιας, τη χρήση άλλων προϊόντων της, καθώς και την χρήση εντομοκτόνων.

«Τί νόημα έχει η χρήση εντομοκτόνων παράλληλα με τη διαγονιδιακή τεχνολογία;», διερωτάται κανείς. Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του ανθεκτικού αραβοσίτου εξαφανίζονται με τη χρήση εντομοκτόνων απαντούν οι επιστήμονες.

Σχολιάστε το άρθρο