Η σοκολάτα θα σας …κόψει τον βήχα

σοκολατα βηχας

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα είναι τα θετικά ευρήματα των επιστημόνων που απαλλάσσουν τη σοκολάτα από το βαρύ φορτίο της φήμης ως το πιο αμαρτωλό γλύκισμα. Αντικαταθλιπτική, ωφέλιμη για την επιδερμίδα, για την υγεία της καρδιάς κτλ, η σοκολάτα απενοχοποιείται και μπαίνει στην ατζέντα της υγιεινής διατροφής, αφού αναγνωρίζονται σε αυτήν όλα τα οφέλη μιας υπερ-τροφής.

σοκολατα βηχαςΝέα έρευνα από τη Μεγ. Βρετανία υποστηρίζει ότι η σοκολάτα, και συγκεκριμένα η θεοβρομίνη που περιέχεται σε αυτήν, έχει και αντιβηχικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλάιν Μόρις, διευθυντή της Κλινικής για τον Βήχα του Πανεπιστημίου Hull στο Γιορκσάιρ, μελέτησαν 300 άτομα με επίμονο βήχα. Οι ασθενείς λάμβαναν δύο φορές ημερησίως για διάστημα δύο εβδομάδων μια κάψουλα που περιείχε θεοβρομίνη, φυσική ουσία που εξάγεται από το κακάο. Το 60% των ασθενών παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση του βήχα κατά τη διάρκεια λήψης της ουσίας.

bioshopΟι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για θεραπεία, αφού ο βήχας επιστρέφει μόλις σταματήσει τη λήψη της ουσίας, αλλά συστήνουν την κατανάλωση μιας μαύρης σοκολάτας ημερησίως προκειμένου για να ανακουφιστεί κάποιος που ταλαιπωρείται από αυτόν. Παρόμοια έρευνα είχε πραγματοποιηθεί πριν μερικά χρόνια από το Imperial College του Λονδίνου.

Σχολιάστε το άρθρο