Χημική ουσία των μήλων και των κρεμμυδιών αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων

θρομβοι

Ένα χημικό στοιχείο που βρέθηκε στα μήλα, τα πορτοκάλια και τα κρεμμύδια μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί το σχηματισμό θρόμβων, υποστηρίζουν επιστήμονες.

θρομβοιΣυγκεκριμένα, η ρουτίνη, που βρίσκεται και στο μαύρο και πράσινο τσάι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές θεραπείες, αλλά και στην προστασία του οργανισμού από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, που διεξήγαγαν την έρευνα, διαπίστωσαν ότι η χημική αυτή ουσία βοηθά να μπλοκάρει ένα δυνητικά επικίνδυνο ένζυμο που εμπλέκεται στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Το ένζυμο αυτό –η πρωτεΐνη ισομεράση δισουλφιδίων όπως λέγεται- απελευθερώνεται πολύ γρήγορα όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις αρτηρίες και τις φλέβες. Οι θρόμβοι του αίματος ή θρομβώσεις εμφανίζονται στις αρτηρίες και τις φλέβες και περιορίζουν τη ροή του αίματος. Εάν ένας θρόμβος εμφανιστεί σε μια από τις κύριες αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά, μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προσβολή. Αντίστοιχα, ένας θρόμβος που εμφανίζεται σε αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο, προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη δυνατότητα 500 διαφορετικών χημικών ουσιών χρησιμοποιώντας επιστημονικά μοντέλα σε υπολογιστές και βρήκαν ότι η ρουτίνη ήταν με διαφορά η πιο αποτελεσματική.

Οι επιστήμονες, των οποίων η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, μιλούν για ένα ασφαλές και φθηνό φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ζωές.

Σχολιάστε το άρθρο