Χημικές ουσίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

PFCs

PFCsΝέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συνδέει μια σειρά από οργανικές χημικές ουσίες που περιέχουν φθόριο και χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφών, αδιάβροχα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι ουσίες αυτές μεταφέρονται στα έμβρυα μέσω της μητέρας ή μετά τη γέννησή τους από το περιβάλλον και ενώ πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί για εξασθένηση ή και βλάβη του οργανισμού, για πρώτη φορά συνδέονται τώρα και με την αδυναμία δράσης των παιδικών εμβολίων, όπως του τετάνου και της διφθερίτιδας.

Οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (PFCs) είναι ίσως πιο τοξικοί για το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και από τις διοξίνες, ενώ δεν αποκλείεται να μένουν στο αίμα των παιδιών για όλη τη ζωή τους, τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι PFCs έχουν χιλιάδες χρήσεις στη σύγχρονη βιομηχανία και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στον οργανισμό τους μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών. Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες καταστέλλουν τις αμυντικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλα αυτά, νέες έρευνες αναμένονται για να αξιολογηθεί καλύτερα ο πιθανός κίνδυνος από αυτές τις ουσίες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).

Σχολιάστε το άρθρο