Η κυτταρίτιδα είναι στο κύτταρό μας;

Δεν είναι φλεγμονή (όπως υποδηλώνει η κατάληξη του ονόματός της), δεν είναι ασθένεια, ούτε καν πάθηση (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει επώδυνη), αλλά μπορεί να γίνει εμμονή και λόγος ψυχικής οδύνης για το γυναικείο φύλο. Περί κυτταρίτιδας ο λόγος, της «αισθητικής αυτής μάστιγας» που εμφανίζει το 80 με 90% των γυναικών του πλανήτη και πολύ σπάνια έως καθόλου οι άντρες.

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής του φλοιού πορτοκαλιού. Κυτταρίτιδα και γυναίκα πάνε μαζί και οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο εδώ. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που παρατηρούνται στο αντρικό φύλο είναι ο λόγος που «την έχει γλιτώσει» από την όψη φλοιού πορτοκαλιού του δέρματος. Εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ευνοούν την εμφάνισή της και η γυναίκα τη βιώνει σε ορισμένες περιπτώσεις ως μια «τραγική μοίρα» του φύλου της.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι. Τα σημεία του σώματος που κάνει πιο συχνά την εμφάνισή της είναι οι γλουτοί, η κοιλιά, οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια, αλλά και τα γόνατα και τα μπράτσα.

Πώς ευνοείται η ανάπτυξή της;

Ακόμα και οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους ή που γυμνάζονται εντατικά εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Η εμφάνισή της στα κορίτσια συμβαίνει για πρώτη φορά την περίοδο της εφηβείας, οπότε υπάρχει και έντονη ορμονική δραστηριότητα. Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται μεγαλώνοντας, καθώς το υποδόριο στρώμα της επιδερμίδας αρχίζει να λεπταίνει. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί στις νέες μητέρες αμέσως μετά τη γέννα και ακόμα στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυτταρίτιδα, όμως, μπορεί να αναπτυχθεί και σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί σοβαρά και έχει πιθανόν διαταραχθεί το κυκλοφορικό σύστημα. Εκτός από αυτούς τους λόγους η εμφάνισή της σχετίζεται με μια πληθώρα παραγόντων. Η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» για την παρουσία της στο σώμα μας. Τα γονίδια παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο.

Στο βιβλίο της κας Τιμοθέας Πατζίκα «Νέες μέθοδοι και Τεχνικές εναντίον της Κυτταρίτιδας» (εκδόσεις Παπαζήση) αναφέρεται: «Θα μπορούσαμε ίσως να χαρακτηρίσουμε την κυτταρίτιδα ως δηλητηρίαση του συνδετικού ιστού. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα θαυμάσιο σύστημα αποβολής των απορριμμάτων που δια-σφαλίζεται από: τους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά, τα έντερα, το δέρμα». Σύμφωνα με την κα Πατζίκα τα πιο συνηθισμένα δηλητήρια μπορεί να είναι καθημερινές τροφές, οι οποίες είναι ακίνδυνες όταν λαμβάνονται σε μέτριες ποσότητες, αλλά καταστρεπτικές όταν καταναλώνονται υπερβολικά. Αυτές είναι: το οινόπνευμα, ο καφές, το τσάι, τα μπαχαρικά, το χοιρινό κρέας, τα ζωικά λίπη, η σοκολάτα, τα τηγανητά. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια, τα υπνωτικά, τα χάπια αδυνατίσματος, τα διουρητικά, τα καθαρτικά συμβάλλουν στην κατάσταση.

Και ψυχολογικά τα αίτια

Είναι κοινός τόπος μεταξύ των ειδικών της υγείας το ότι όταν αρρωσταίνει ή δυσλειτουργεί το σώμα μας έχει προηγηθεί κάποιο νευρικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Ποιος όμως θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ακόμα και η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί λόγω αγχογόνων και αρνητικών ψυχικών καταστάσεων. Στο βιβλίο της κας Τιμοθέας Πατζίκα διαβάζουμε: «Η κυτταρίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά και απότομα έπειτα από μια ισχυρή συγκίνηση. Αλλά και μια μη ομαλή διαρκής ψυχολογική κατάσταση μπορεί να καλλιεργήσει σιγά σιγά την πάθηση στον οργανισμό.

Είναι βεβαιωμένο ότι μια ζωή αγχώδης, χωρίς στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, μπορεί να δημιουργήσει μαζί με πλήθος άλλες ανωμαλίες του οργανισμού και κυτταρίτιδα. Επειδή όμως η εποχή που ζούμε είναι από μόνη της αγχώδης, πρέπει να βρούμε τεχνητούς τρόπους για ηρεμία και χαλάρωση».

Καταπολεμώντας τον αιώνιο εχθρό

Όμως, πολύ λίγο ενδιαφέρει τις γυναίκες η προέλευση και οι αιτίες της κυτταρίτιδας σε σχέση με την επίλυση αυτού του αισθητικού προβλήματος που έχει να κάνει με την εικόνα και την αυτοπεποίθησή τους. Η ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων και ένα σώμα χωρίς ψεγάδια έχει οδηγήσει σε μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων, υπηρεσιών και υποσχέσεων.

Η χρήση κρεμών, τζελ και λαδιών κυριαρχεί στις προτιμήσεις των γυναικών ως λύσεις κατά της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, καμία κρέμα χωρίς επιπρόσθετες προσπάθειες δεν μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Γιατροί, διατροφολόγοι, αισθητικοί, γυμναστές, spa, εναλλακτικοί θεραπευτές περνούν στην αντεπίθεση, καθώς η κυτταρίτιδα μοιάζει απειλητική για τη γυναικεία φιλαρέσκεια ιδιαίτερα όταν αρχίζουν οι πρώτες ζέστες και τα κορίτσια …πρέπει να βγουν στον ήλιο.

Διατροφή και κυτταρίτιδα

κυτταρίτιδαΟ εργοφυσιολόγος Θέμης Παυλόπουλος τονίζει τον κομβικό ρόλο της διατροφής για τη μείωση ή την εξάλειψη της κυτταρίτιδας. «Συνιστάται η αποφυγή κεκορεσμένων λιπαρών, που κυρίως συναντώνται σε υψηλές ποσότητες στα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα έτοιμα φαγητά, στα τηγανητά, στα γλυκά, στα μπισκότα και στο κόκκινο κρέας και η αντ’ αυτών κατανάλωση ψαριών, ωμών ξηρών καρπών, ελαιολάδου που είναι φορείς πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βοηθούν στη καλύτερη κυτταρική αναπνοή και σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών.

Επιπροσθέτως, ευεργετική αποδεικνύεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως η ζάχαρη, η γλυκόζη, το λευκό αλεύρι και οι τροφές που αυτά περιέχονται, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης είναι μέτρα που θα οδηγήσουν σε καλύτερο και πιο σταθερό έλεγχο του σακχάρου στην αιματική ροή, καθώς και καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυξημένα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα ευνοούν τη λιπαποθήκευση στον υποδόριο ιστό και άρα την εμφάνιση κυτταρίτιδας κι αντιστοίχως η δυσκοιλιότητα αποτελεί παράγοντα επιδείνωσής της.

Ακολούθως, αξίζει να αναφερθεί η αξία των αντιοξειδωτικών ενώσεων και κυρίως του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C). Η βιταμίνη C εκτός από την αντιοξειδωτική της δύναμη και κατά συνέπεια τη δυνατότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών που προκαλούν δερματικές βλάβες και φλεγμονές, έχει επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου και άρα στη βελτίωση της δερματικής υφής. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κατά κανόνα φορείς αξιόλογων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C και ταυτόχρονα εξαιρετικά μέσα ενυδάτωσης. Παράλληλα, η καθημερινή κατανάλωση περίπου 2 λίτρων νερού (περίπου 8 ποτηριών) για τη μέση γυναίκα αποτελεί καλή ποσότητα για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα ο περιορισμός του προστιθέμενου εξωγενώς αλατιού αποτρέπει την κατακράτηση περιττών υγρών στο σύστημα.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι παρότι από γενετικής άποψης η κυτταρίτιδα μοιάζει να είναι σύμφυτη με τη φύση της γυναίκας, παρόλα αυτά η στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει, άσκηση, καλή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορεί να αποφέρει σημαντική καθυστέρηση της εμφάνισής της ή και αξιόλογης μείωσής της».

Παλιοί και απαράβατοι κανόνες

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυτταρίτιδα δεν εξαφανίζεται με δίαιτες, όμως η διατροφή είναι το Α και το Ω για την εμφάνιση και την εξαφάνισή της. Ο τρόπος ζωής, η αποτοξίνωση του οργανισμού και η αλλαγή βλαβερών συνηθειών βοηθά στο πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, ο κλασικός πεντάλογος κατά της κυτταρίτιδας θεωρείται ότι είναι:

 • Μείωση της πρόσληψης λίπους και κυρίως ζωικού λίπους ή κορεσμένου. Αποφύγετε κρέατα, τηγανητά, κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, αυγά κτλ. Προτιμήστε τα μονοακόρεστα ή τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, τα φυτικά λάδια, τα λιπαρά ψάρια. Θυμηθείτε ότι το βάρος και η κυτταρίτιδα δεν είναι προϋπόθεση το ένα του άλλου, αλλά αποφύγετε την αύξηση του σωματικού βάρους σας, καθώς συμβάλλει στην αύξηση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
 • Μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με άλλες πηγές υδατανθράκων όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ η ενέργεια διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα. Αν προσλαμβάνουμε περισσότερη γλυκόζη από όση καταναλώνουμε, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
 • Μείωση της πρόσληψης αλατιού. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Αποφύγετε το πολύ αλάτι είτε στο φαγητό σας είτε μέσω της κατανάλωσης έτοιμων τροφών.
 • Άφθονο νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ βοηθά στην αποβολή των τοξινών και των λιπών. Οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού και την απαλλαγή από την κυτταρίτιδα.
 • Γυμναστική και αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ και τσιγάρου. Κάθε είδους άσκηση του σώματος είτε είναι περπάτημα είτε κάποιο σπορ ή γυμναστική συμβάλλει στην καύση των θερμίδων, στην αιμάτωση των ιστών και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Το αλκοόλ και το κάπνισμα δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Οι ευρέως διαδεδομένες θεραπείες

 • κυτταρίτιδαΜεσοθεραπεία (ενεσοθεραπεία): Αρχικά, μια μέθοδος αντιμετώπισης σημαντικών παθήσεων όπως οι αρθροπάθειες. Μέσω αυτής χορηγούνται φάρμακα ή άλλες ουσίες ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται το πρόβλημα και διασπούν το συσσωρευμένο λίπος με θεαματικά αποτελέσματα σε μικρές περιοχές συσσώρευσης λίπους στις πάσχουσες περιοχές. Δεν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση όπως η λιποαναρρόφηση. Πραγματοποιούνται από δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς και ίσως μπορεί να προκαλέσουν μελανιές, που όμως υποχωρούν εντός 7 ημερών. Η μεσοθεραπεία συνδυάζεται και με λεμφικό μασάζ.
 • Endermologie (LPG): Προκαλεί τη διέγερση της λεμφικής και αγγειακής κυκλοφορίας, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων. Παράλληλα, μειώνει την τοπική συσσώρευση λίπους και βελτιώνει την ποιότητα της επιδερμίδας. H διάρκεια της συνεδρίας είναι 40 λεπτά. Συνήθως χρειάζεται ένα πρόγραμμα 20 συνεδριών.
 • Λεμφικό μασάζ: Το λεμφικό μασάζ αποσκοπεί στη διέγερση της άντλησης του λεμφικού συστήματος. Οι κινήσεις γίνονται από κάτω προς πάνω και ο θεραπευτής ασκεί πιέσεις σε κεντρικά σημεία της λέμφου. Έτσι, με ήπιες σταθερές κυκλικές κινήσεις στους λεμφαδένες απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες, τονώνει τη μικροκυκλοφορία και συντελεί στην εξάλειψη του οιδήματος που συνοδεύει τη συσσώρευση λίπους.
 • Εναλλακτικές και φυσικές

Βελονισμός: Ο βελονισμός βελτιώνει την κυτταρίτιδα και ταυτόχρονα τη συνολική υγεία του οργανισμού και την πνευματική και ψυχική κατάσταση. Ουσιαστικά, κινητοποιούνται οι μηχανισμοί θρέψης και ανάπλασης και ο μεταβολισμός, ενώ διευκολύνεται η αποβολή των τοξικών ουσιών.  Εναλλακτικά χρησιμοποιείται και ο ηλεκτροβελονισμός.

Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία μέσω των αιθέριων ελαίων και του μασάζ οδηγεί στην αποτοξίνωση και στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος. Μέσω των αιθέριων ελαίων, τα οποία απορροφώνται από το δερματικό ιστό, το σώμα αποτοξινώνεται και ευνοείται η καλή κυκλοφορία του αίματος. Ανάλογα με το είδος της κυτταρίτιδας και την ηλικία εφαρμόζονται και διαφορετικής πίεσης κινήσεις του μασάζ.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Μασάζ λεμφικό: Με ήπιες σταθερές κυκλικές κινήσεις στους λεμφαδένες μας απομακρύνονται τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς, βοηθώντας τον οργανισμό μας να αποβάλει τις τοξίνες που έχει, να τονώσει τη μικροκυκλοφορία και συντελεί στην εξάλειψη του οιδήματος που συνοδεύει τη συσσώρευση λίπους.

Τα θαλάσσια μπάνια, το φυσικό υδρομασάζ, τα μπάνια με άλατα κτλ είναι επίσης φυσικές απλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Από μηχανής θεοί

 • Fotolia_12120780_Subscription_L1Πράσινο Τσάι: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην αναζωογόνηση των κυττάρων και οι αποτοξινωτικές του ιδιότητες το έφεραν στη θέση του απόλυτου θεραπευτικού βοτάνου για το αδυνάτισμα και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας κατά την προηγούμενη δεκαετία.
 • Kαφεΐνη: Λόγω της διεγερτικής της δράσης θεωρείται πως αν χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε κρέμες και λάδια κατά της κυτταρίτιδας τονώνει τοπικά τη λεμφική κυκλοφορία.
 • Φύκια: Είναι πλούσια σε θαλάσσια συστατικά που δρουν ενάντια στην κυτταρίτιδα.
 • Άρκευθος: Έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος.
 • Μαύρη λάσπη: Πρόκειται για φυσικό καλλυντικό που καταπολεμά τα μικρόβια, βοηθά στο σχηματισμό υγιών κυττάρων και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η αισθητικός προτείνει:

Η κα Δήμητρα Γουλά, αισθητικός, συγγραφέας του βιβλίου «Ελιξίρια Ομορφιάς» και ιδιοκτήτρια του DG Beauty Studio προτείνει για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας: καλή διατροφή, άσκηση, νερό, ρύθμιση ορμονών και μασάζ.

Πώς το μασάζ βοηθάει στην κυτταρίτιδα;

Το μασάζ ενεργοποιεί τοπικά το αποτοξινωτικό σύστημα της πάσχουσας περιοχής, έτσι ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες. Οξυγονώνει τα κύτταρα λόγω του ότι διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και γενικά ξεμπλοκάρει τις λειτουργίες του δέρματος. Βέβαια, όταν η κυτταρίτιδα οφείλεται σε ορμονικό πρόβλημα θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια και επιμονή και φυσικά ρύθμιση των ορμονών. Τα έλαια που είναι κατάλληλα για την κυτταρίτιδα είναι ο κισσός, το πεύκο, το κυπαρίσσι, το δεντρολίβανο κ.α.

Για να κάνουμε μασάζ στους γλουτούς, καθόμαστε αναπαυτικά έχοντας τα πόδια μας λίγο πιο ψηλά για να βοηθάμε τη φυσική φορά της λέμφου. Προτιμάμε να το κάνουμε μετά το ντους για 15- 20 λεπτά την ημέρα.

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την κυτταρίτιδα;

Η καλύτερη άσκηση για την κυτταρίτιδα είναι η αερόβια άσκηση και συγκεκριμένα το γρήγορο περπάτημα. Είναι εύκολο μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικίες- και γυμνάζει και ενεργοποιεί όλο το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τη μέση.

Θαλασσινά μπάνια.

Είναι αξιοσημείωτο το πόσο μοιάζει η σύσταση του θαλασσινού νερό με τον ορό αίματος του οργανισμού μας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το θαλασσινό νερό περιέχει περίπου 25 ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία εκ των οποίων πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτά βρίσκουμε στο πλάσμα του αίματος. Έτσι, το θαλασσινό νερό είναι συμβατό και αναγνωρίσιμο από τα κύτταρά μας και έχει εξισορροπιστική δράση, τροφοδοτώντας την επιδερμίδα με ανόργανα στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Κολυμπήστε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Επιπλέον, το κολύμπι τονώνει το μυϊκό σύστημα, συσφίγγει τους ιστούς, βοηθάει στην αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών κτλ, ενώ το θαλασσινό αλάτι τονώνει και συσφίγγει την επιδερμίδα. Τα φύκια που υπάρχουν μέσα στο θαλασσινό νερό αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές τροφής του κυττάρου, ενώ το οργανικό ιώδιο που περιέχουν βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στο αδυνάτισμα. Ταυτόχρονα, το ιώδιο σε συνδυασμό με το θαλασσινό αλάτι αποτελούν και μια αντισηπτική θεραπεία για τις φλεγμονές της ακμής.

Θεραπεία για την κυτταρίτιδα από τη Δήμητρα Γουλά

1. Φυσικό λάδι κατά της κυτταρίτιδας (κάθε βράδυ με ελαφρύ μασάζ)

-100 ml λάδι κισσού

-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

-10 σταγ. αιθέριο έλαιο πεύκου

-10 σταγ. αιθέριο έλαιο από κυπαρίσσι

2. Φυσική μάσκα κατά της κυτταρίτιδας με φύκια και κανέλα (2 φορές την εβδομάδα)

-2 κουταλιές φύκια σε σκόνη

(τα φύκια που υπάρχουν μέσα στο θαλασσινό νερό αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές τροφής του κυττάρου, ενώ το οργανικό ιώδιο που περιέχουν βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στο αδυνάτισμα)

-1 κουταλάκι λεπτό αλάτι (συσφικτικό)

-10 σταγόνες βάμμα ιωδίου (τονωτικό, αδυνατιστικό, αντισηπτικό)

-2 κουταλιές κανέλα σε σκόνη (θερμαντική, λιποδιαλυτική)

-1 κούπα ροδόνερο (μαλακτικό, ενυδατικό)

-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο από πεύκο ή δεντρολίβανο (αποτοξινωτικό)

Τρόπος παρασκευής

Χρησιμοποιώντας γουδί κονιορτοποιούμε το αλάτι, έτσι ώστε να γίνει σχεδόν πούδρα. Προσθέτουμε τα φύκια και την κανέλα. Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε λίγο το ροδόνερο. Ρίχνουμε το μείγμα στο ροδόνερο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο γαλάκτωμα. Στο τέλος προσθέτουμε το βάμμα ιωδίου και αφού κρυώσει λίγο το μείγμα ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια. Απλώνουμε το μείγμα σε μηρούς, γλουτούς και όπου αλλού έχουμε κυτταρίτιδα και τυλίγουμε τα σημεία αυτά με μια νάιλον μεμβράνη για να κάνει όσμωση. Αφήνουμε να δράσει για 20 λεπτά. Αφαιρούμε με ζεστό νερό και απλώνουμε το λάδι κυτταρίτιδας με ελαφρύ μασάζ. Η μάσκα αυτή μπορεί να γίνεται ως μέρος θεραπείας δύο φορές την εβδομάδα. Προσοχή! Καλό είναι να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από θυρεοειδή, λόγω του ιωδίου που περιέχεται σ’ αυτήν.

Η καθημερινή χρήση του λαδιού σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μάσκας δύο φορές την εβδομάδα θα φέρει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

…και spa στο χώρο μας

κυτταρίτιδαΗ φύση προσφέρει αρκετές λύσεις για το πρόβλημα του λίπους και της κυτταρίτιδας με τις πλέον φυσικές μεθόδους. Κάποιες από τις θεραπείες των Κέντρων SPA μπορούμε να εφαρμόσουμε κι εμείς με μικρό κόστος στο χώρο μας, όπως μας συμβουλεύει η κα Λαπαθιώτη Κωνσταντίνα, αισθητικός και ιδιοκτήτρια του καταστήματος χειροποίητων σαπουνιών και καλλυντικών Karite. Υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

 • Άλατα μπάνιου

Αυτά μπορεί να είναι από το απλό θαλασσινό αλάτι μέχρι τα περίφημα Άλατα της Νεκράς Θάλασσας και τους πολυτελείς κρυστάλλους αλάτων μαγνησίου πιο γνωστά ως Epsom salts. Τα άλατα βοηθούν να αποβληθούν οι τοξίνες και καταπολεμούν τα οιδήματα και την κατακράτηση νερού στο δέρμα με τη διαδικασία της όσμωσης. Επίσης, τονώνουν και συσφίγγουν το δέρμα.

 • Λάσπη Νεκράς Θάλασσας

Γνωστή από τα βάθη των αιώνων για το εξαιρετικά υψηλό περιεχόμενο της σε πολύτιμες ανθρακούχες ουσίες και ιχνοστοιχεία. Ενισχύει ενεργά την αναζωογόνηση του δέρματος, ανανεώνει φυσικά την επιδερμίδα και έχει φυσικές καθαριστικές ιδιότητες. Είναι μοναδική για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου και βοηθά αποτελεσματικά στην αποβολή της κυτταρίτιδας και το αδυνάτισμα. Μπορείτε να την εφαρμόζετε 2-3 φορές την εβδομάδα στα σημεία με τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα, τυλίγοντας την περιοχή με σελοφάν και αφήνοντάς την να δράσει για 20 λεπτά. Κατόπιν, ξεπλένετε και εφαρμόζετε το προϊόν τοπικής αγωγής που έχετε επιλέξει. Για μεγαλύτερη ενεργοποίηση της μάσκας, αναμείξτε την ξηρή σκόνη με ζεστό νερό.

 • Σαπούνι με φύκια και κισσό

Γενικά, μπορείτε να κάνετε τοπικό μασάζ στις πάσχουσες περιοχές του σώματος με διάφορα ειδικά σαπούνια κατά της κυτταρίτιδας. Προτείνω ένα φυσικό σαπούνι με λάδι ελιάς και εκχυλίσματα από φύκια, κισσό, πράσινο τσάι και χυμό γκρέιπ φρουτ στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας.

 • Λάδι μασάζ με εκχυλίσματα από φύκια της θάλασσας και βότανα

Τα φύκια είναι πλούσια σε θαλάσσια συστατικά που δρουν ενάντια στην κυτταρίτιδα. Βοηθούν στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση των λεμφικών αγγείων με συνέπεια την εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και της όψης φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα. Το μασάζ με λάδι πλούσιο σε εκχύλισμα φυκιών έχει εξαιρετικά και άμεσα αποτελέσματα. Και το φυτικό βασίλειο όμως προσφέρει αρκετά όπλα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού λίπους. Τα κυριότερα από αυτά είναι: ο κισσός, το λεμόνι, το γκρέιπ φρουτ, το μαύρο πιπέρι, το πράσινο τσάι κ.α.

 • Αιθέρια έλαια που βοηθούν είναι: ο άρκευθος (juniper), που ενεργοποιεί τη κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος, το κυπαρίσσι (cypress), ο κέδρος (cedarwood), το γκρέιπ φρουτ, το δενδρολίβανο, η μέντα, το λεμονόχορτο, το λεμόνι κ.α.

*σημ. 1. τα φύκια, η θαλάσσια λάσπη και τα προϊόντα που τα περιέχουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό.

**σημ. 2. άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιά ή διαβήτη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν άλατα σε ζεστό λουτρό.

 • Απολαυστικά λουτρά για σφικτό και λείο δέρμα

Μπορείτε να έχετε την εμπειρία μιας θεραπείας spa στο σπίτι σας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα άνετο μπάνιο για να σβήσουν οι εντάσεις της ημέρας. Με τα κατάλληλα υλικά μετατρέπουμε το χαλαρωτικό spa σε θεραπευτική αγωγή κατά της κυτταρίτιδας.

– Ρίξτε δέκα σταγόνες επιλέγοντας από τα αιθέρια έλαια που προαναφέραμε σε δύο κουταλιές της σούπας άλατα μπάνιου και προσθέστε τα στο ζεστό νερό της μπανιέρας σας. Το θαλασσινό αλάτι έχει το πλεονέκτημα να βοηθά στην αποβολή των τοξινών και του κατακρατημένου νερού από τους ιστούς του δέρματος, ενώ τα αιθέρια έλαια συνεργούν στη θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας.

– Προσθέστε μισό φλιτζάνι χυμό τζίντζερ στο νερό του μπάνιου σας. Η ρίζα του τζίντζερ ενθαρρύνει τη ροή του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στο δέρμα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμφάνισης και της υγείας του.

– Φτιάξτε ένα μείγμα από δύο κουταλιές της σούπας φύκια σε σκόνη, δύο κουταλιές λάσπη Νεκράς Θάλασσας και δύο κουταλιές άλατα μπάνιου. Αρωματίστε με λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια γκρέιπ φρουτ και εφαρμόστε το σαν μάσκα στα σημεία του σώματος που πάσχουν από κατακράτηση λίπους και κυτταρίτιδα. Ξεπλύνετε μετά από είκοσι λεπτά.

Οποιαδήποτε όμως θεραπεία κι αν ακολουθήσουμε αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι το ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που ζητά άμεση αλλαγή του τρόπου ζωής μας και σίγουρα όχι ένα πρόβλημα που λύνεται μαγικά.

Πηγές: iatronet.gr, «Νέες μέθοδοι και Τεχνικές εναντίον της Κυτταρίτιδας», Τιμοθέα Πατζίκα (εκδ. Παπαζήση), «Τα ελιξίρια ομορφιάς», Γουλά Δήμητρα (εκδ. Διόπτρα)

-της Ειρήνης Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο