Αρχαία μουσική αναβιώνει ως θεραπεία σε τούρκικο νοσοκομείο

Αρχαία μουσική

Αρχαία μουσικήΕίναι κοινό μυστικό πια ότι η μουσική εξημερώνει τα ήθη, επιδρά θετικά στον πόνο, δυναμώνει την καρδιά κτλ. Φανταστείτε, όμως, να δείτε μια ορχήστρα στην εντατική ενός νοσοκομείου να παίζει παραδοσιακά, ανατολίτικα μουσικά θέματα. Αυτό μόνο στο Νοσοκομείο Memorial, στην Κωνσταντινούπολη, σε μια Τουρκία, που παλεύει ανάμεσα στο νέο και το παλιό (εδώ τα συνδύασε και τα δύο). Συγκεκριμένα, ο Δρ. Bingur Sönmezs και ο Δρ Erol Can προσπαθούν να αναβιώσουν μια θεραπεία που πάει 1.000 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αραβικές κλίμακες, τη λεγόμενη μουσική makam…

Οι γιατροί δεν ανακάλυψαν τον τροχό. Παραδοσιακά, η μουσική makam χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σώματος και ψυχής. Κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, τρεις μεγάλοι Τούρκοι γιατροί, ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα και στα συγγράμματά τους έγραψαν για τα οφέλη της μουσικής θεραπείας και ιδιαίτερα για την επίδρασή της στα ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, κατηγοριοποίησαν τα makam, συστήνοντας συγκεκριμένα είδη για συγκεκριμένες παθήσεις.

Το κάθε makam χρησιμοποιείται διαφορετικά και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να ανακινήσει: τον ύπνο, την υπομονή, τη βουλιμία, την ανορεξία, το γέλιο, τη χαλάρωση. Ο Δρ. Sönmez που έμαθε ο ίδιος να παίζει φλάουτο για τις ανάγκες της θεραπείας, τονίζει ότι η μουσική makam έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από το στρες, την αγωνία, την κατάθλιψη και μειώνει την υψηλή πίεση χωρίς φάρμακα. Ο γιατρός ασκεί τη μουσικοθεραπεία ως συμπληρωματική θεραπεία χωρίς να αντικαθιστά τη σύγχρονη ιατρική. Πάντως, 10 λεπτά συγκεκριμένου μουσικού κομματιού μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.

Σχολιάστε το άρθρο