Ανθοιάματα του Μπαχ

Οι πεμπτουσίες των λουλουδιών ως θεραπευτική μέθοδος

Η κα Βασιλική Γκίκα είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και πτυχιούχος της σχολής εναλλακτικών Θεραπειών Natural Health Science. Μαζί της βρεθήκαμε για να μάθουμε για τα ανθοιάματα του Μπαχ, το φυσικό αυτό θεραπευτικό σύστημα, που χρησιμοποιώντας τις ενέργειες των λουλουδιών δρα ανακουφιστικά στο νου και την ψυχή, μεταμορφώνοντας το άτομο που υποφέρει σε μια ισορροπημένη προσωπικότητα ικανή για να αντιμετωπίσει τις μικρές ή μεγάλες δυσκολίες της ζωής.

Ανθοιάματα του ΜπαχΤι είναι τα ανθοίαματα του Bach (Μπαχ) και πώς λειτουργούν;

– Ο Δρ. Έντουαρτ Μπαχ ήταν γιατρός, παθολόγος, βακτηριολόγος, και στη συνέχεια ερευνητής ομοιοπαθητικός. Ανακάλυψε επτά ομοιοπαθητικά εμβόλια, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και στις μέρες μας. Ήταν μια εμπνευσμένη μεγαλοφυΐα, που μέσα από την ανάγκη του να αναζητήσει θεραπείες, που θα θεραπεύουν την αιτία της αρρώστιας, και όχι τα φυσικά συμπτώματά της, στράφηκε προς την ίδια την φύση στην οποία πίστευε ότι υπήρχαν αντίδοτα για την πραγματική θεραπεία. Περνώντας πολύ καιρό παρατηρώντας τη φύση, αντελήφθη κάποιες αιθέριες υπάρξεις σε αγριολούλουδα και σε ορισμένα άνθη δέντρων και φυτών, οι οποίες ενδυναμωμένες από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: γη, νερό, αέρα και φωτιά (ήλιος) εμπεριείχαν εν ενεργεία θεραπευτικές δυνάμεις που ήταν ικανές να εξισορροπήσουν και στην συνέχεια να εναρμονίσουν τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου, συνδέοντας τον άνθρωπο με το Είναι του, με δεσμούς ομοιοπολικούς, χαλαρά αλλά σταθερά. Έτσι, ρίχνοντας γέφυρες με το παρελθόν και με τις ιπποκράτειες αρχές της ιατρικής, έβλεπε τον άνθρωπο ολιστικά και όχι το σώμα μόνο του, ξεκομμένο από την ψυχή, το νου και το πνεύμα, βρήκε προσβάσεις σε θεραπείες ανώτερων επιπέδων, που αναφορές τους βρίσκουμε στην αρχαία, ελληνική μυθολογία.

Πώς παρασκευάζονται σήμερα τα ανθοιάματα;

– Η μέθοδος παρασκευής των ανθοιαμάτων είναι απλή και παραμένει ίδια από τότε που ο ίδιος ο Δρ. Μπαχ την ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920. Τα λουλούδια συλλέγονται προσεκτικά, ώστε να μην τραυματιστεί το φυτό ή το δέντρο που τα φέρει, τοποθετούνται σε διάφανο γυάλινο ή κρυστάλλινο μπολ, γεμάτο με νερό πηγής και εκτίθενται στο ηλιακό φως για κάποιες ώρες έως ότου οι θεραπευτικές ιδιότητές τους μεταφερθούν στο νερό. Το νερό είναι ένα υπερευαίσθητο ενδιάμεσο, στο οποίο μπορεί να αποθηκευτεί τεράστια ποσότητα γνώσης. Με την βοήθεια ενός φύλλου ή κλαδιού από το ίδιο το φυτό, χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση, απομακρύνονται τα λουλούδια και τοποθετείται το νερό σε μπουκαλάκια μισογεμάτα με μπράντυ. Αυτό το μείγμα ονομάζεται «μητρικό βάμμα». Το καινούριο μείγμα ονομάζεται «συμπύκνωμα» και σε αυτή τη μορφή διατίθεται στην αγορά.

Απαιτεί όμως εκ νέου την αραίωσή του σε νερό πηγής, πριν την χορήγησή του. Να συμπληρώσουμε ότι κάποια συγκεκριμένα λουλούδια απαιτούν μια άλλη μέθοδο εξαγωγής των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους μέσω βρασμού.

Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται η ανθοθεραπεία;

– Οι περιπτώσεις που τα ανθοιάματα μπορούν να βοηθήσουν είναι αναρίθμητες. Ορισμένες από αυτές είναι: κρίσεις πανικού, αϋπνίες (δυο θέματα πολύ επίκαιρα στις μέρες μας), εφιάλτες, τάσεις αυτοκτονίας, μελαγχολία, κατάθλιψη, νεύρα, θυμός, τρόμος, φόβος θανάτου, πικρία, ενοχές, καταπιεστική συμπεριφορά, αναποφασιστικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης, επικριτικές τάσεις, σοκ, απώλεια, χωρισμός, ατολμία, μνησικακία, απελπισία, μοναξιά, πονοκέφαλοι, εξαρτήσεις, κούραση, παραίτηση, έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη, βία, περιθωριοποίηση, κακή διάθεση, επαναλαμβανόμενα λάθη, επιθετικότητα, μανία καθαριότητας, ντροπαλότητα, ονειροπόληση, υστερία, καχυποψία, υποβάθμιση του εαυτού, απαισιοδοξία, τζετ λανγκ, ζήλια, νοσταλγία, άνοια, αφηρημάδα, ψυχρότητα, άγχος, εριστικότητα, νυχτερινή, ενούρηση, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμα και σε περιπτώσεις ευεξίας των ζώων ή των φυτών.

Θα πρέπει κάποιος να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό για τη χρήση τους;

– Καλό είναι κάποιος να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό επί των ανθοιαμάτων. Θα βρει καθοδήγηση και έναν πρακτικό τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων που τον απασχολούν.

Μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει και χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού;

– Βέβαια. Υπάρχουν πολλά εγχειρίδια στο εμπόριο, καθώς και πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, που μπορούν να μας καθοδηγήσουν όσον αφορά τη χρήση των ανθοιαμάτων.

Λόγω της ακινδυνότητάς τους και της έλλειψης παρενεργειών είναι ασφαλή ακόμα και για τα νεογέννητα.

essential_oil_bannerΜπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην ψυχοθεραπεία;

-Σαφώς. Κάτω από την καθοδήγηση ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή.

Σε τι μορφή υπάρχουν και πώς χρησιμοποιούνται;

– Τα ανθοιάματα υπάρχουν σε υγρή μορφή. Διατηρούνται μέσα σε μπράντυ και αγνό νερό πηγής. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τέσσερις φορές επί τέσσερις σταγόνες είναι η βασική δόση για ενήλικες. Στα παιδιά τρεις φορές ημερησίως επί τέσσερις σταγόνες. Τις σταγόνες τις διαλύουμε είτε σε νερό είτε τις στάζουμε κάτω από τη γλώσσα μας.

Για πόσο διάστημα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα ανθοιάματα; Υπάρχει χρονικός περιορισμός ή παρενέργειες;

– Η θεραπεία λαμβάνει χώρα από μερικές εβδομάδες έως κάποιους μήνες, ανάλογα με την περίπτωση. Σε κάποιες έκτακτες καταστάσεις παίρνουμε την 1η δόση και μέσα σε 5 ή 10 λεπτά επαναλαμβάνουμε τη λήψη έως ότου παρατηρήσουμε υποχώρηση των συμπτωμάτων. Όχι, δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν τα ανθοιάματα αυτές τις μέρες, μέρες αγωνίας, πανικού και μεταβατικών συνθηκών;

– Μπορούν. Δημιουργώντας συνθήκες ισορροπίας μέσα μας, μαθαίνουμε πώς να ζούμε έναν συνετό, χωρίς περιττά πράγματα τρόπο ζωής. Τα προβλήματα αναδύονται μέσω των προσδοκιών μας, οι οποίες έχουν βασικά υλιστικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η φύση των προσδοκιών μας εμπλέκει τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο, που της προσδένει όλο και περισσότερα βαρίδια, τα οποία μας ακινητοποιούν όλο και περισσότερο. Το ανθοίαμα, πάντως, που θα λέγαμε ότι ταιριάζει περισσότερο με την ελληνική νοοτροπία είναι το Agrimony προκειμένου να Έλληνας να πάψει να λέει το γνωστό «ωχ, δεν βαριέσαι. Σάμπως εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;»

Ποια ανθοιάματα θα μπορούσατε να συστήσετε για την σημερινή ανασφάλεια που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα σε ένα ρευστό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα;

– Ο κάθε άνθρωπος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση με ξεχωριστές ανάγκες, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται συνήθως το mimulus, τουλάχιστον για όσους ανησυχούν για την οικονομική κρίση, το aspen για όσους τρομάζουν με τις εικασίες για το 2012 και το sweet chestnut για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βιώνουν πολύ ρευστές καταστάσεις.

Μπορούν τα ανθοιάματα να λειτουργήσουν και ως βοηθοί προσωπικής εξέλιξης, χωρίς να υπάρχει κάποιο σαφές ψυχολογικό πρόβλημα;

– Σίγουρα ναι, γιατί όταν επιτευχθούν και εδραιωθούν η εξισορρόπηση και η εναρμόνιση, επιτυγχάνεται και το άνοιγμα των οριζόντων, η πνευματική ενέργεια αρχίζει να ρέει και ο άνθρωπος ξεκινά το ταξίδι της προσωπικής, δημιουργικής του πορείας.

Διαβάστε:

Ανθοθεραπεία με τα ανθοιάματα Μπαχ, Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

-Συνέντευξη στην Ειρήνη Κάρου

-Η Δρ. Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική και πολύχρονη εμπειρία στις ενεργειακές θεραπείες. Με το βιβλίο αυτό, μας κληροδοτεί ένα εγχειρίδιο, θέτοντας έναν ακρογωνιαίο λίθο για τις θεραπείες του μέλλοντος.

Σχολιάστε το άρθρο