Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού με φυσικές μεθόδους

Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντική και θα πρέπει να το υποστηρίζουμε συνεχώς για να λειτουργεί άψογα και να έχει τη δυνατότητα να μας προστατέψει.
άμυνα του οργανισμούΗ ικανότητα επιβίωσης και η καλή κατάσταση της υγείας μας βασίζεται στην άψογη ή αν όχι άψογη, στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι το σύστημα εκείνο που είναι εντεταλμένο να διατηρεί την άμυνα του οργανισμού μας σε υψηλό επίπεδο.

Όταν ο οργανισμός λειτουργεί σωστά και η φυσική μας άμυνα είναι ισχυρή -που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλά- οι ανεπιθύμητοι εισβολείς, όπως είναι οι ιοί και τα μικρόβια, αντιμετωπίζονται πριν προλάβουν να δημιουργήσουν λοίμωξη στον οργανισμό μας, γιατί εντοπίζονται εγκαίρως από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταστρέφονται. Εάν το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί σωστά, δεν θα εξουδετερωθούν εγκαίρως, θα πολλαπλασιασθούν και θα νοσήσουμε.

Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που στο περιβάλλον μας θα αυξηθούν οι επιβαρυντικοί παράγοντες, δηλαδή οι ιοί, η πτώση της θερμοκρασίας, οι συναθροίσεις σε κλειστούς και κακώς αεριζόμενους χώρους (σχολεία, κλειστοί χώροι ομαδικής διασκέδασης), η ατμοσφαιρική ρύπανση στη πόλη. Είναι μία αλλαγή στον τρόπο ζωής που αρχίζει να συμβαίνει το Φθινόπωρο και συνεχίζεται στον Χειμώνα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Τα μικρόβια και οι ιοί υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να αποφύγουμε την επαφή μαζί τους. Πολλά, όμως, μπορούν να γίνουν από την πλευρά της ενδυνάμωσης του ίδιου του οργανισμού μας μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία της νόσου.

Όργανα που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο θύμος αδένας, η σπλήνα, ο μυελός των οστών και ένα απέραντο δίκτυο λεμφαγγείων και λεμφαδένων που είναι διεσπαρμένοι σε όλο το σώμα. Μέσα στο σύστημα αυτό, καθώς και στο αίμα και στον μεσοκυττάριο χώρο κυκλοφορούν τα κύτταρα που είναι εντεταλμένα να καταστρέφουν «τους εισβολείς» π.χ. ιούς, μικρόβια, ή ακόμη και μη φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού π.χ. καρκινικά, τα «λευκά αιμοσφαίρια».

Τα «λευκά αιμοσφαίρια» είναι διαφόρων τύπων (Μακροφάγα, Τ-λεμφοκύτταρα, Β- λεμφοκύτταρα… κ.ά). Ο κάθε τύπος «λευκού αιμοσφαιρίου» έχει εξειδικευμένη εργασία και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, είτε για να καταστρέψουν τους εισβολείς (μακροφάγα) ή για να αναγνωρίσουν, να ταυτοποιήσουν τους εισβολείς και να μεταφέρουν τις πληροφορίες αυτές (Τ-λεμφοκύτταρα), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παραχθούν τα αντισώματα (εξειδικευμένα για την εξουδετέρωση του κάθε ανεπιθύμητου εισβολέα, παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα), που θα αναλάβουν να καταστρέψουν τους εισβολείς.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ξεκουράζεται ποτέ, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθημερινά, ψάχνει για κύτταρα που παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης ή καρκινικές αλλαγές ή εισβολείς. Αυτή είναι σε πολύ γενικές γραμμές η λειτουργία του.

Η καλή του λειτουργία είναι σημαντική και θα πρέπει να το υποστηρίζουμε συνεχώς για να λειτουργεί άψογα και να έχει τη δυνατότητα να μας προστατέψει. Να πώς μπορούμε να το υποστηρίξουμε απλά αλλά δυναμικά, μέσα από την διατροφή και αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής μας.

200Χ60superfoodsΑλλαγές του τρόπου ζωής

Οι αλλαγές πρέπει να μας οδηγήσουν σε υγιεινότερη διαβίωση:

• Διακοπή καπνίσματος.

• Άσκηση ή φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον μισή ώρα, εάν είναι δυνατόν κάθε ημέρα. Να θυμάστε ότι η υπερβολική καταπόνηση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την εξασθένιση του αμυντικού συστήματος.

• Διατήρηση ή επανάκτηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι και προσπαθήσετε να μειώσετε το βάρος σας, θα πρέπει να μην κάνετε υπερβολές και να ακολουθήσετε της οδηγίες ενός ειδικού.

• Μείωση της κατανάλωση αλκοόλ και καφέ στο ελάχιστο.

• Κοιμηθείτε επαρκείς ώρες καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες σας και συμπληρώστε τις ώρες της έλλειψης ύπνου το συντομότερο δυνατόν τις επόμενες ημέρες, στην περίπτωση που αναγκασθείτε να τον μειώσετε κάποια ή κάποιες μέρες. Ο μέσος όρος των ωρών του ύπνου διαφέρει ανάλογα με το άτομο, αλλά είναι συνήθως 6-9 ώρες ημερησίως.

• Εάν υπάρχει ιογενής ή άλλη επιδημία κρατήστε τους κανόνες υγιεινής με το πλύσιμο τον χεριών, πλύσιμο λαχανικών, αποφυγή κλειστών χώρων κ.λπ.

• Προσπαθήστε να ελέγξετε και να μειώσετε το άγχος. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού, προσευχής, yoga και τεχνικές θετικής σκέψης.

• Εάν έχετε προβλήματα υγείας, ρυθμίστε τα. Π.χ. το σάκχαρό σας αν είστε διαβητικοί, τη χοληστερίνη κ.λπ. (παρακολουθείτε με τις ενδεδειγμένες εξετάσεις αίματος την κατάσταση της υγείας σας με την βοήθεια του γιατρού σας).

Τροφές που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα

άμυνα του οργανισμούΕίναι γνωστό ότι άτομα που υποσιτίζονται είναι περισσότερο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, μείωσε τον αριθμό και την λειτουργία των Τ- λεμφοκυττάρων, καθώς και παραγωγή αντισωμάτων (Α -ανοσοσφαιρινών).

Έχει επίσης παρατηρηθεί πειραματικά ότι ελλείψεις σε διάφορα διατροφικά στοιχεία, όπως ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σελήνιο, σίδηρος, χαλκός), βιταμίνες (φολικό οξύ, βιταμίνες Α, Β6, Β2, Ε, C , D) επηρεάζουν την λειτουργία και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ζώα.

Η δίαιτα που κατεξοχήν προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτή που βασίζεται σε τροφές της παραδοσιακής μας διατροφής και πρέπει να αποτελείται όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα και να είναι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία παρέχουν ένα ευρύ φάσμα σημαντικών αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, δυσαπορροφητών ινών και θρεπτικών γενικά ουσιών.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι τροφές, στις οποίες τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα

• Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, το σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο, καθώς και στο λιναρόσπορο και την γλιστρίδα.

• Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (παρασκευασμένο στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια, λεμόνια… και χυμό ντομάτας.

• Το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

• Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά θωρακίζουν επίσης την άμυνα του οργανισμού, καθώς εμπλουτίζουν την χλωρίδα μας με φιλικά βακτηρίδια. Στη διατροφή μας λαμβάνουμε τα προβιοτικά, κυρίως μέσω του παραδοσιακού γιαουρτιού και γενικώς των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση π.χ. ξυνόγαλο, κεφίρ. Η ευεργετική επίδραση που έχει η προσθήκη, σε καθημερινή βάση, μιας μερίδας γιαουρτιού με ζωντανά ευεργετικά βακτηρίδια της κατηγορίας των προβιοτικών, όπως ο οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος κ.ά, βοηθά στην διατήρηση της σωστής οικολογίας της χλωρίδας του εντέρου και ως εκ τούτου ενισχύεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα στις υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα βακτηρίδια της χλωρίδας, είναι η συμμετοχή στην σύνθεση και απορρόφηση βιταμινών και άλλων διατροφικών στοιχείων, διατήρηση ευνοϊκού pH που αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, με την κατάληψη της επιφανείας στην περιοχή που ζουν (έντερο, κόλπος…) αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροργανισμών, γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Είναι, επίσης, σημαντικό για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να μειωθεί η πρόσληψη κάθε είδους σακχάρων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων), επειδή ακόμη και μια μερίδα ζάχαρης μειώνει σε σημαντικό βαθμό την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος για αρκετές ώρες.

Σημαντική είναι επίσης η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, 2-3 λίτραημερησίως. Τα διάφορα διατροφικά στοιχεία είναι καλύτερα να προσλαμβάνονται από την τροφή. Όταν υπάρχουν, όμως, σημαντικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, τότε θα πρέπει να καθορίζονται οι ελλείψεις και να αποκαθίστανται με συμπληρώματα διατροφής. Τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν με τα συστατικά που περιέχουν, ενισχύοντας τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς μας.

Σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει και το φαρμακείο της κουζίνας… Διαθέτουμε ένα τόσο ισχυρό «φυσικό οπλοστάσιο», ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε προς όφελός μας!

bannerb

Πρακτικές συμβουλές

• Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων με προεξάρχοντα την θυμόλη και καρβακρόλη, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες λοιμώξεις. Παράλληλα, η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των ελευθέρων ριζών. Χρησιμοποιήστε την όλο το χρόνο, στις σαλάτες και στην μαγειρική σας.

• Το θυμάρι απαντάται σε αφθονία στην ελληνική φύση. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που αποτρέπουν δευτερογενείς μικροβιακές λοιμώξεις. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Μπορείτε να παρασκευάσετε ένα αφέψημα, το οποίο μπορεί να μετριάσει το βήχα, τον πονόλαιμο και την καταρροή. Γαργάρες από αυτό το αφέψημα, είναι θαυματουργές κατά του κρυολογήματος και των ιώσεων.

• Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντισηπτική δράση, που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Θα το ετοιμάσετε όπως φτιάχνετε το τσάι του βουνού. Θα βράσετε μία κούπα νερό, θα ρίξετε μία κουταλιά της σούπας φασκόμηλο και θα το αφήσετε για 2-3 λεπτά. Αφού σουρώσετε το ρόφημα, θα κάνετε γαργάρες. Αν θέλετε, μπορείτε να το καταπιείτε. Το ζητούμενο, πάντως, είναι να βραχεί επαρκώς η ερεθισμένη περιοχή του λαιμού, γι’ αυτό και γίνονται οι γαργάρες.

άμυνα του οργανισμού• Δοκιμάστε ρόφημα με σκόρδο και τζίντζερ. Πρόκειται για ένα ρόφημα με αντισηπτική και μαλακτική δράση. Ρίξτε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, δύο σκελίδες σκόρδο και δύο λεπτές φέτες φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (πιπερόριζας). Σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και μέλι για γεύση και άρωμα. Πιείτε το ρόφημα, αφού προηγουμένως κάνετε οπωσδήποτε μερικές γαργάρες.

• Ο σαμπούκος, κουφοξυλιά ή αφροξυλιά, έχει την ιδιότητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη. Σε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό βάλτε 1 κουταλιά του γλυκού άνθη σαμπούκου, αν θέλετε προσθέστε και 1 κουταλιά του γλυκού φύλλα μέντας. Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα βότανα και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Κατόπιν το σουρώνουμε και το πίνουμε προσθέτοντας λίγο μέλι πρωί και βράδυ (δηλαδή 2 φλιτζάνια το πρωί και 2 το βράδυ).

• Η μέντα βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθητική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

• Όλοι ξέρουμε το τσάι του βουνού, λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του και το γεγονός ότι θεωρείται, μαζί με το φασκόμηλο, από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά και μάλιστα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι συνήθως συστήνεται για τα περισσότερα βότανα.

• Τέλος, ας μην ξεχνάμε την πρόπολη. Αυτό το θαυματουργό μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, που αποτελεί την αποκλειστική τροφή της βασίλισσας μέλισσας, είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες μελετήθηκαν συστηματικά οι ιδιότητές της. Πρόκειται για μια πολυδύναμη δρόγη με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα, θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την καταπολέμηση των μικροβίων. Κυκλοφορεί επίσης σε σκόνη και μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε μέρα.

-Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

*Σημείωση  Παρατήρηση: Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Σχολιάστε το άρθρο