5 Παραμελημένα σημεία του Σώματος και πώς να τα προστατέψετε

ΑυχέναςΑυχένας: Ο αυχένας, ως το πιο υψηλό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, υφίσταται συνεχώς το βάρος της κεφαλής, συνδέοντας την με τον κορμό του σώματος. Για την αποφυγή πρόσθετου φόρτου στον αυχένα, καλό είναι να διατηρείται η φυσιολογική του θέση με το πιγούνι ελαφρά προς τα μέσα και την κεφαλή ακριβώς πάνω από τον κορμό και όχι μπροστά από αυτόν. Σε περίπτωση που υπάρχει πόνος, καλό είναι να αποφεύγεται το κολάρο, διότι η συνεχής χρήση προκαλεί μυϊκή ατροφία στους μυς που υποστηρίζουν τον αυχένα, με αποτέλεσμα να ξεκινά ένας φαύλος κύκλος πόνου και μυϊκής ατροφίας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι κάποιες διατατικές ασκήσεις και είτε ένα ελαφρύ μασάζ με λάδι ή κρέμα άρνικας, βαλσαμόχορτου κτλ. ή να τοποθετήσουμε ένα έμπλαστρο. Όταν κάνει ζέστη και το κλιματιστικό είναι ανοιχτό, πρέπει να αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στο ρεύμα του κρύου αέρα και όταν έχει κρύο στο περιβάλλον, καλό είναι να προστατεύουμε τον αυχένα με ένα κασκόλ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε και τα μουδιάσματα και τους πόνους στα χέρια, που τις περισσότερες φορές προκαλούνται με τον εγκλωβισμό των νεύρων από τους μυϊκούς σπασμούς του αυχένα.

Πλάτη: Επίσης, η πλάτη πρέπει να διατηρείται στη φυσιολογική της θέση, αποφεύγοντας το πολύ καμπούριασμα, φέρνοντας το στήθος λίγο προς τα έξω. Στο εμπόριο υπάρχουν κάποια ειδικά στηρίγματα για να διατηρούν τη σωστή αυτή θέση που δεν είναι απαραίτητα, παρά μόνο αν είναι σοβαρό το πρόβλημα και μόνο κατά την αρχική διόρθωση τους πρώτους 2-3 μήνες. Αν υπάρχουν μυϊκοί πόνοι, λίγο μασάζ και χαλαρωτικές ασκήσεις όπως γιόγκα, είναι μια αρκετά καλή λύση.

Μέση: Η μέση, δεχόμενη πολύ μεγάλες δυνάμεις, συνδέει όλο το πάνω μέρος του σώματος με το κάτω. Για να μην επιβαρύνουμε παραπάνω το έργο της, πρέπει να αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη, αλλά όταν αυτό είναι αναγκαίο, τότε πρέπει να λυγίζουμε τα γόνατα και να κρατάμε ίσια τη μέση και όχι να σκύβουμε με τα γόνατα τεντωμένα. Οι γυναίκες καλό θα ήταν να μην φορούν ρούχα που αφήνουν ακάλυπτη τη μέση, διότι τις περισσότερες φορές αυτό προκαλεί προβλήματα στην περίοδο όπως καθυστέρηση, πόνο, μείωση των εμμήνων κτλ. Αυτή είναι μια γνώση που μας έρχεται από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η οποία διατυπώνει πως ο πόνος προκαλείται από την μείωση της ροής της ζωτικής ενέργειας ή / και του αίματος στο σημείο που πονά ή χειρότερα την στάση – ακινησία αυτών. Μερικοί από τους λόγους που προκαλείται η μείωση της ροής της ενέργειας είναι εξωτερικοί, όπως οι αλλαγές του καιρού και κυρίως το κρύο. Στα χωριά, οι ηλικιωμένοι φορούσαν μια υφασμάτινη ή μάλλινη ζώνη. Αυτό συστήνεται ακόμα για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον διότι την κρατά ζεστή, δίνοντας ένα ευχάριστο αίσθημα προστασίας και δεύτερον γιατί η ζώνη προκαλεί αύξηση της ιδιοδεκτικότητας, αυξάνοντας τα κεντρομόλα νευρικά σήματα. Δηλαδή, στέλνει στον εγκέφαλο ένα μήνυμα ότι η περιοχή αυτή χρειάζεται προσοχή και αυτός ρυθμίζει καλύτερα τον τοπικό μυϊκό τόνο, την τοπική αιματική κτλ.

Καρποί: Δεδομένης της καθημερινής χρήσης του πληκτρολογίου και του ποντικιού όλο και περισσοτέρων ανθρώπων, όλοι μας πρέπει να ξέρουμε πώς να προστατεύσουμε αυτό το μέρος του σώματος μας. Πριν ξεκινήσουμε και αφότου τε-λειώσουμε με την χρήση των χεριών μας κάνοντας οποιαδήποτε καθημερινή χειρονακτική δουλειά, καλό είναι να κάνουμε κάποιες διατάσεις, τεντώνοντας τα δάχτυλα και αποφορτίζοντας τους καρπούς τραβώντας τους προς τα έξω. Όταν υπάρχει ακόμα και ο παραμικρός πόνος, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ελαστικούς επιδέσμους οι οποίοι μειώνουν την κινητικότητα. Προσοχή όμως να μην είναι πολύ σφιχτοί στον καρπό, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στις παλάμες. Αν χρησιμοποιούμε αρκετά τον υπολογιστή, τότε θα πρέπει να φέρουμε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι κοντά στο σώμα για να μειώσουμε την επιπρόσθετη καταπόνηση.

Γόνατα: Τα γόνατα είναι οι αρθρώσεις που αργά ή γρήγορα στους περισσότερους από εμάς θα παρουσιαστούν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα. Η παχυσαρκία και η έλλειψη γυμναστικής δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα. Ο κύριος τρόπος για να προστατεύσουμε τα γόνατα, είναι φροντίζοντας την καλή ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται γύρω από την άρθρωση. Δηλαδή βασικά τους τετρακέφαλους (τους μυς που τεντώνουν το πόδι) και τους ισχυοκνημιαίους (καμπτήρες του ποδιού). Όταν τα γόνατα πονούν ή είναι πρησμένα, μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω στο σημείο που πονά μια νάιλον τσάντα με πάγο για 2-4 λεπτά και μετά να κάνουμε ελαφρύ μασάζ με λάδι ή κρέμα άρνικας.

-Δημητρίου Γιάννης, Φυσιοθεραπευτής, Πτυχιούχος Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, Φοιτητής Ιατρικής Αθηνών

Σχολιάστε το άρθρο