4 αρωματικά στο πιάτο μας για μυαλό ξυράφι

μυαλό ξυράφιΤα τελευταία χρόνια η επιστήμη κατάφερε να αποδείξει ότι ο εγκέφαλός μας –δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρισκόμαστε- μπορεί να γεννήσει νέους νευρώνες. Η διατροφή μας είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο σε αυτό. Μπαχαρικά και βότανα θεραπεύουν και νοστιμίζουν τη ζωή μας. Μήπως μπορούν να τονώσουν και τον εγκέφαλό μας;

Οι απαιτήσεις και ο αγχώδης τρόπος ζωής μας μας κάνουν πιο ευάλωτους από ποτέ σε παθήσεις του εγκεφάλου, που κυμαίνονται από την απλή έλλειψη συγκέντρωσης έως το Αλτσχάιμερ. Η τροφή μας και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει το φάρμακό μας. Δείτε 4 αρωματικά στο πιάτο μας για μυαλό ξυράφι …

Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα ή turmeric είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για τους Ινδούς και είναι το μπαχαρικό που δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στα φαγητά τους, ενώ αποτελεί και βασικό συστατικό στο κάρυ. Η κύρια δραστική του ουσία, η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αποτρέπει τη συσσώρευση πρωτεΐνης Β -αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που ανάμεσα στα άλλα συμβάλλει και στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, είναι ευεργετικό στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σαφράν
Ο δικός μας κρόκος ή σαφράν ή ζαφορά έχει βρεθεί ότι καταπολεμά την κατάθλιψη στους ανθρώπους, ενώ μετά από πειράματα σε ζώα αποδείχθηκε ότι επιδρά θετικά και στη μάθηση και τη μνήμη. Επιπλέον μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών έδειξαν πως παράγωγα του σαφράν αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολιστεράση, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Φασκόμηλο Σημαντικό βότανο ιδιαίτερα διεγερτικό, αρωματικό, τονώνει τα νεύρα και συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Βοηθά σε περιόδους ψυχολογικής και διανοητικής πίεσης. Ενισχύει τη μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση. Δεν συνιστάται σε άτομα με επιληψία ή εγκύους, αν και οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική είναι πολύ μικρές και ακίνδυνες.

Κανέλα
Η κανέλα, εκτός από εξαιρετικό θερμαντικό, αφροδισιακό και σπουδαίο όπλο κατά της χοληστερόλης, είναι και ένα μπαχαρικό που λειτουργεί ως άριστο τονωτικό του εγκεφάλου. Λειτουργεί αποτελεσματικά κατά της νευρικής έντασης, της απώλειας μνήμης και της έλλειψης συγκέντρωσης. Καθημερινά ένα κουταλάκι του γλυκού ή δυο κλωναράκια κανέλας στο φαγητό, το γλυκό ακόμα και τον καφέ μας είναι αρκετά για να κινητοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.

Σχολιάστε το άρθρο